неделя, 7 август 2011 г.

Грешка за 2 трилона долара

Ндам - оказа се, че големите рейтингови агенции бъркат.
Не, че не го знаехме и преди това, но сега грешцицата изглежда леко глуповата - 2 трилиона.
Това изглежда ето така - 2 000 000 000 000. Долара!
За справка - БВП на България тази година ще е около 35 милиарда евро - или 35 000 000 000, че така се вижда по-добре.
Всъщност какво означава кредитен рейтинг?
Това е оценка на "независими" анализатори, които казват какви са преспективите пред дадена компания, най-често листвана на фондовите борси. Или на отделна държава.

Което вкарва лек смут в душите на такива като мен.
И "Стандарт енд Пуърс" и "Мудис" , и "Фич" (това са трите големи играчи) се издъниха толкова пъти вече, че приказката за лъжливото овчарче направо все едно за тях е писана.
И ако при нашите социолози важи в пълна сила правилото за плащенето и музиката (такива разминавания има в данните, че свят да ти се завие), то при тези (големите играчи) нещата направо изглеждат смешни.
Не казвам, че ситуацията е розова - нито в САЩ, нито в Гърция, например. Но пък не е и толкова черна.
Още от 1970 година доларът няма златно покритие. И е само една хартийка. Каквато са еврото, швейцарския франк, йената и която и да е друга валута.
Така че да си говорим за покритие на парите е смешно. Само аматьори като Митьо Кризата и прочее апокалиптици не се сещат за това. И умират от кеф да предричат край на света.
Отдавна си мисля какви трябва да са тези нещастни хорица, които се чустват добре, ако светът е зле и май намерих отговор - комплексари, които живеят зле. Не, защото светът е зле, а защото не могат да постигнат нищо. И искат всички да се чустват като тях.
Някои го правят като псуват по капитализЪма (чичето Кушел, например), други - като се опитват с псевдонаучни и популистки лафове.
Митьо, например, предрича задълбочаване на кризата поне от 2-3 години. И дава съвет да не се харчат пари, а да се правят буркани на село като лек срещу кризата. За такива като мен, които нямат село, очевидно Митьо очаква да затваряме буркани пред входа и да ги варим в казан на улицата.
Тази соцносталгия бълва отвсякъде. Като запушена отходна система в Слънчев бряг. И пълни главите на хорицата, които не са длъжни да знаят за какво става дума и се връзват.
Напоследък гледам, че модераторите особено толерират един копи-пейстър, дето пуска малоумщини за световен заговор, за военен преврат в САЩ и т.н. И както винаги толерират другарката Пискова, коята вижда световен заговор даже в такова гнусно и банално нещо като катастрофите по улиците. Ако беше малко по-грамотна щеше да погледне статистиката и да види, че тази година жертвите на пътя са по-малко от миналата, а тя беше по-добра от по-миналата, която беше по-добра от по-по-миналата. Не казвам, че не е ужасно това, което става по пътищата. Но чак заговор на властта предизборно ми идва малко отгоре. Защото е тъпо. 
Само още едно примерче с другарката Пискова - когато онзи кретен Маджунов уби дете тя не се включи с една реплика, а бодро се пъчеше в ТКЗС-то и правеше донос след донос за това кой как я бил нарекъл - нея или един-двама олигофрени.
Така де, ще попитате, ама къде е връзката между 2 трилиона, Кушела, Митьо, че и Пискова. 
Споко, няма пряка. Тези последните са смешни малки човечета, ползващи се от данни на такива като "Стандарт енд Пуърс" и цвилят от радост. А светът си върви около тях и не им обръща внимание.
Аз, за момента, им обърнах, защото твърде често се пъчат на Първа и могат да заблудят някой нещастен човечец.

ТТа, по този повод - носете си новите дрехи и отивайте някъде из природата. Викат, че от сряда времето ще се скапе. За разлика от рейтинговите агенции на синоптиците напоследък им имам доверие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар