събота, 6 август 2011 г.

Икономика с кафето

Като заваля, че цяла неделя - опс, това беше Елин Пелин, а и още е лято, така че...
Дето се вика, моето първо море свърши, ама не може да бъдем зли и да искаме дъжд при положение, че има още хора по плажовете.
Това със "заваля" си е метафорка. Икономическа. В четвъртък борсите по света паднаха и отново изгря звездата на апокалиптици, социалисти, пишман-икономисти и задължителните копи-пейстъри , дето чакат света да свърши и да се възцари единий светлий социализъм.

Тъй като да се правят анализи за нещо, което е от ден-два е не само смешно, но и абсолютно непрофесионално (аз не съм като Митьо Кризата) не мога още да кажа дали този моментен спад чертае някакъв тренд или е функция на нещо далеч по-прозаично : ненаиграли се борсови спекуланти.
Защо към момента съм по-склонен да вярвам на това, а не на малоумните Митьови идеи.
Първо - ако имаше елементарна логика тази паника трябваше да се вихри докато американците в конгреса се разберат за печатането на пари, а не след това.
Второ - трябваше да се вихри, докато европейците се кумят около парите за ПИГС-икономиките, а не след като се видя светлина в тунела.
Тук ми хрумва и още едно нещо - ако някога сте ходили по Европа с кола ще трябва да ви е направило впечатление, че началото на август Европата спира да работи и хуква по почивки. Какви задръствания са ме хващали - не си е работа. Това, колкото и далечно да звучи, май си е част от играта - дребните играчи на борсата са извън играта, седят си само институционалните. И понеже дребният играч играе със свои пари и най-често не е склонен на бързи спекули , то институционалните (еле брокерчетата, дето не са в отпуска) се опитват да си поиграйкат с пазарите и да понатрупат някой лев за коледните бонуси.
Дали са се наиграли (дано някой голям шеф да им е издърпал ушите) ще се види следващата седмица, ама сега си излиза фигурата "глава и рамене", а не някакъв як негативен тренд (според мен).
От цялото нещо излезе и нещо добро де - цената на петрола малко падна и ако не се случи някаква голяма глупост ще си седи около 100 долара за барел, което си е направо кеф.
Щатите загубиха едно А от рейтинга си, ама това не е болка за умиране. Още повече, че същите "анализатори", дето сега са много предпазливи даваха смело ААА на Лимоните един ден преди фалита. Колкото им вярвах тогава, толкова им вярвам и сега де.
У нас - поради отпуските - скука. Станиша току се изцепи и зацапа гащите в кафяво, ама вече му свикнахме. Морето е претъпкано, ама така претъпкано (с много българи), че да се чудиш каква е тази криза, дето накара целокупния народ да яде и пие на поразия по морските кръчмички.
Отдавам го ,от една страна ,на проблемите по гръцко - още помня как ме оставиха два дена на Корфу заради стачка на фериботите, та псувах като хамалин, а, от друга, на малкото разпускане на кесиите на хората. 
Това с  морето си е показателно, да знаете. Дали е пир по време на чума или първи знак, че хората престанаха да вярват на идиотите, дето предричат края на света ще се види още около Нова година. Ако се разпазаруваме масово - ще е второто, ако пак се стистем - по-скоро първото, но ще гледаме.
Колкото и да им се иска на някои - очаквам вяли президентски и кметски избори с предизвестен край. ГЕРБ ще ги бие набързо и с много и това е. После Куневица, Трактора, Калфин и останалите ще поревът, поревът и ще ги забравим. Янето ще продължи да се плюнчи, на Трактора ще му внесат обвинителния акт и ако съдиите не се направят на интересни ще го закопчаят за по-дълго. Не, защото иска да паднат лихвите по кредитите, както твърди той, а заради бандитизъм.

Такива неща...

Няма коментари:

Публикуване на коментар