вторник, 23 август 2011 г.

Защо посягам на Паниковски

Напоследък ме обвиняват в какво ли не - първо обиждах лекарите (като изревах срещу идиота Маджунов), после нападнах работническо-творческата интелигенция (председателя на ТКЗС-то и придворните), после икономистите-соцромантици (моя приятел Митьо), накрая се спрях върху автохонците (тракоманите от племето).
Защо бия Паниковски, бихте попитали. И обиждам съсловия или модели.
Тези, които ме познавят , знаят, че аз съм миролюбив човек и че мразя да обобщавам. Колективната вина някак си ми се струва тъпа. Има лична вина и лична отговорност.
Когато започнах да псувам Маджунов (онзи кретен , дето уби деденцето Гери) анонимни и полуанонимни лекари ми казаха, че нападам съсловието. Имаше даже и заплахи какво ще ми се случи, ако попадна в болница.
Хиляда пъти им обясних, че имам приятели лекари и че не нападам съсловието, а един конкретен идиот с конкретно име - Маджунов. Обаче -не! Нападал съм.
След това се възмутих от един конкретен текст на председателя. За Левски. И го казах. И пак се оказа, че нападам. Поетите!!!!
Пак обясних 1000 пъти, че не познавам председателя и нямам нищо против него, но срещу текста му имам. Обаче - тц, не можело така.
След това се оказа, че обиждам икономистите-патриоти и съм платен агент на империализма. Защото (само един пример давам) - не вярвам, че 25 % от полските деца ходят гладни на училище. (??????)
Пак казах, че искам да водя спорове с цифри, а не с лозунги. Не можело. Обиждам социалистическите икономисти, тоест обиждам България!
В последно време се възмутих от наглите измислици за траките - особено ме развесели това за тракийския фараон и за онзи, дето измислил първата азбука. И си го казах.
Леле, тук станах враг номер 1 на Тутраканската селищна система, враг на българщината, прикрит юдей, масон и едва ли не убиец на малки деца.

Другарки и другари, дами и господа, съотечественици, медицински сестри и стюардеси - обещавам:
ВИНАГИ ЩЕ Е ТАКА!
Когато нещо ме възмущава - ще си го казвам. В моя блог. Ако на някой не ме харесва - да не ме чете. Ако не ме харесва и пише коментари - както сте видели вече - не трия (без откровените псувни, защото може и непълнолетни да четат).

Пишете и не се бойте.
А Паниковски винаги ще яде бой - с дребните мошеници винаги е така.

За историята - сериозно

Майтап, майтап, но - дето викат братята македонци, то в един момент си отива на чисто.... (тук следва нецензурен израз).
Очевидно видната блогърска общност води някакви нови битки, в които аз нито искам да се намесвам, нито биха ме интересували, ако не касаеха нещо, което е наистина важно.
Става дума за историята или по-точно праисторията на българите, които станахме траки, римляни (гранични обаче) и т.н.
Естествено, че говоря за Римската и Тракийската теза.
Както съм споделял, авторите (защото не е един човек) трябва спешно да се преквалифицират - честно, ако вземат да романизират нещата си може да излезе някаква комбинация между "Името на розата" и "Шифарът на Леонардо". По български, но ще става за четене и вероятно би имал известен успех.
Когато, обаче, се изпадне в малоумности (да ме прощавате), за които се твърди, че са чиста и свята истина - нещата отиват на лошо.
Какво имам предвид ли - нещо много простичко. Нали знаете какво е Македония, дето официално я водят БЮРМ? Ей там се вихри нещо подобно и поради тази причина не са Македония (май само ние им викаме така), а са си БЮРМ. Защото едни историци (тук следват големи кавички) извадиха доказателства, че македонската писменост е на 77 000 години, че Иисус е македонец (то кой не е де) и че е разпънат над Охрид, че който и известен човек да се сетите все е македонец.
Тази несериозност и глупотевина зарази доста хора и (влезте в няколко сайта и ще видите) и дори често предизвиква тихи и по-шумни международни скандали.
Защото история не може да се краде. Нито да се пренапише, освен, ако няма доказателства.
Не става да извадиш три думи от контекста и да ставаш древен та древен, да ме прощавате.
Без да съм историк (тук чакам да завият от радост тези, които не приемат тезата ми) ми е достатъчно ясно, че няма как една развита цивилизация да не остави следи след себе си. Просто не става.
Не ми пускайте лафчета , че гърци, турци, руснаци, чехи, евреи и т.н са ни затрили доказателствата. Доколкото съм чел испанците се потрудиха доста по-упорито да затрият инки и маи, ама май не връзва. Все още се вадят древни плочки на шумерски.
От всичките неща, които прочетох по т.нар Римски и Тракийски тези смислено доказатество не видях. И двете цитират едни и същи автори, само дето ги тълкуват както си искат. Което вече позамирисва. При това не на цветя.
Апропо, според макетата на Розетския камък другия език бил македонски и го разчитат през него (а доколкото македонския до 1946 година поне) си е чист диалект на българския (вече не е, за жалост или за радост) то направо се чудя защо видните тракийци и римляни още не са го разчели през български.
И ДНК карти вадят макетата, чел съм и съм се смял от сърце. И на всички произходът им е от Филип или Александър (те му викат Аце).
Честно казано, чуствам се тъпо от това , което става.
Да не дава господ някой бесен македонист да прочете какви тези развивате и жална ни майка))).

Моля, за историята да бъде сериозно. Относно романите - там е друга работа.
И ако наистина не мирясате - ще развия динозавърската теория, ама съвсем. Сега просто нахвърлям мисли, ама мога да се спретна и да го докарам съвсем "научно".


А дали съм тракиец, римлянин, иранец, тюрк, славянин или китаец, да ви кажа , хич не ми пука.


П.С. Качвам един клип, който може да служи за нагледно доказателство какво ни чака, ако оставим тракедонистите да се вихрят)))

вторник, 16 август 2011 г.

Праистория на България - част 3


 Така като се замисля - няма начин да не съм прав.
Ето, събитието е от последните дни, ама категорично ме подкрепя.
Има ли чиния на Бузлуджа - има!
Какво се слага в чинията (понякога) - яйца, как какво!
БСП иска ли да се върне миналото - охо, иска да дрънка.
Значи, каква е идеята и какъв е заговора, да ви светна.
Станишев иска да снесе яйце от Азер Меликов и да се върнем отново към динозавърската си същност. Защото яйце, излюпено под червената петолъчка и под звучице на "Интернационала" - хич и не ми се мисли - Тиранозавър Рекс, ама с меки движения (щото , нали, таковата - Азер ще е баща, Станишев, като излюпвател - да ме прощава, ама ще е майка).
Това е ново дето се вика, съвсем, но показва народопсихология и няма начин да не е вярно.
Да продължим обаче със старите неща, дето категорично даказват тезата за 65 000 000 години българска история.
Кои са известните градове от Библията, а?
Йерусалим, Витлеем, Назарет и прочее.
А кажете, че имената не са изконно български - Йерусалим се превежда като " Йорданке, среши ми лимбата", което трябва да е намек за лимбата на Гоце.
Витлеем е още по-лесно - "витае, все едно е чел Лем (Станислав) - очевидно се има предвид някой льохман, дето е бил кмет.
Назарет си е повече от ясно и съвсем българско - "наред си отзад", което идва да каже, че (да ме прощават непълнолетните) задната прашка си е чисто наше, българско изобретение.

Братя и сестри, сънародници. Да вдигнем българската гордост и да си върнем мястото в историята, дето подли твари ни го отнеха, изкривявайки историята и непризнавайки нашата милионна (65 милионна при това) същност.
Тези сънародници от мъжки пол, дето трудно вдигат гордостта да взимат "Виагра" и "Трибестан" и да не се помотват, ама хич.
Дошло е времето гордо да се изправим и да кажем, че по-стар народ от българите няма.
Подкрепете тезата, че тия тука с некви траки, некви монголи, татари и прочее направо ни излагат.

Праистория на България - част 2

Дето се вика да приведем още доказателства относно това, че българите имаме история поне от 65 000 000 години, за разлика от братята македонци, които са има няма на 2 - 3 000 000, което си е направо възраст на пеленачета.

Да вземем например фараона Рамзес, няма значение кой, че май са повече от един. Отвсякъде си е "земи се равни", което си е чиста метафора на израза " земи се гръмни", което чрез сложна метатеза си отива на Рамзес. Демек е бил военолюбив звяр, което ще рече , че няма начин да не е бил българин, ако се съди по последното нападение над фенове на Черно море.
Според мен и според моите изследвания няма начин Моисей да не е българин, като името му се провежда "моя сее", така е викала жена му (май беше Сара), като са питали: къде е Мойсей?, а тя буквата "Р" не е могла да я произнася.
Одисей, по същата причина си е българин, то е ясно и даже няма какво да се доказва.
За Гилгамеш още споря със себе си дали е "гилай бе, мушмурок" или е "гиди, гиди мишко", ама и от двете става ясно, че е българска работа.
Хеопс си е кръстен на стара чалгарска песен , дето се пее "оп, са", а и викат, че е бил чест посетител на "Син град", дето сега е станало "Син сити", дето е до нас даже.

Моля някой, дето има ФБ, да прави спешно група и да подкрепим тезата, че всеки момент братята македонци ще ни изпреварят. Търсим поне 555 подържници , не зная защо, ама ми харесва.

понеделник, 15 август 2011 г.

Истината за праисторията на България

Тъй като напоследък стана модерно да се пише за праисторията на българите , реших и аз да дам своя безценен принос към така повдигнатата тема.
Първо - разграничавам се от всички монголски, тататарски, ирански, иракски, славянски, тракийски, римски и прочее тези, защото те, както ще стане ясно не отговарят на историческата истина и са плод само и единствено на световната конспирация, която иска да ни подтиска и да ни мачка.
Второ - призовавам всички родолюбиви българи да се присъединят към тезата, да спретнат фейсбук-група (аз ФБ не ползвам, че ми е тъпо, ама все някой ще го направи), като принудим правителството и парломента да забранят със закон всички досега известни тези и да остане само тази, като най-родолюбива.
И така - тезата.

ДИНОЗАВЪРСКАТА ТЕЗА ЗА ПРОИЗХОДА НА БЪЛГАРИТЕ
Когато преди 65 000 000 милиона години метеорит (по други данни комета) уцелва земята и предизвиква масова гибел на динозаврите се случва нещо, което световната конспирация, в лицето на Световното тайно правителство, масони, илюминати и прочее небългаролюбиви паплачи се мъчи да крие до наши дни с голям успех.
Всъщност най-прогресивната част от динозаврите - динозавър Булгарикус (да не се бърка със закваската за кисело мляко) не просто оцелява, а и продължава да се развива, еволюционира и даже да премине от влечуго в млетопитаещо (бозайник). Една друга малка част еволюират към птиците (видно от намерените фосили в Китай, но тъй като това не ни интересува, приемаме, че е фалшификация).
Динозавър Булгарикус оцелява през годините, даже и при разцепването на Пангея като се установяват следните подгрупи: Европейски, Американски, Азиатски и Африкански. Говори се и за подгрупа Арктически , но тъй като там е студено, не ми се вярва много-много да е станало така.
Пръв осъзнава своя български произход Африканския динозавър, установил се в т.нар. Плодороден полумесец. Неговите представители първи се сещат, че вместо да снасят яйца е по-добре да дават на малките да бозаят, като за целта (а и за да не разваля бюста на женските се опитомяват крави и кози). Създава се държава Едем (от тук е и легендата за райската градина), където динозаврите вече имат човешки черти, раждат живи млекопитаещи и доят крави. Някои изследователи викат, че са отглеждали овес и пшеница, но според мен от това са забърквали биричка, защото е световно известно ,че и досега българите си падат по студена бира с пържени картофи, особено през лятото. (виж какво се пие по плажовете на родината).
Още едно доказателство, че става дума за чисто българска работа е, че Едем идва от Е*ем, което си е повик за размножаване и за разнасяне на българската гордост по всичките континенти.
Докато Африканските ни предци пият бира (от пшеницата) и се е**ат (демек размножават), то Азиатските се изхитряват да опитомят кон и даже да го кръстят коня на Пржевалски, демек добиче хем го яздиш, хем преживяваш от него.
В района на Близкия изток (абе тоя до какво е близо), двете групи се срещат, разменят бира за коне и организират държавата Египет. Египет е ясно свързана с българските думи - "егати" и "пет", защото Африканския род загубил пет пъти квалификациите за Световното по футбол, въпреки че е имало само 2 участици (по разбираеми причини).
Обединението се е състояло с променлив успех и от двете групи се пръква трета, която успява успешно (тавтология май) да се съедини с групата от Европа.
Подчертаваме, че иде ред за едни и същи дино..парднон хора, българи, да не се объркате и някой да не изпусне нишката.
Американските българи (бивши динозаври) в тоя момент успяват да се съберат, да се сбият и да направят няколко империи, по-късно известни като маи, инки и прочее. Това, че са българи ясно личи по факта, че са забили Мачу Пикчу на такова малоумно място, че само българин може да се навие да прави такива простотии на тази надморска височина. Относно Мачу Пикчу - няма да ви превеждам етимологията, само ще вметна, че цензурно би звучало "много далече".

.............................................

Моля някой да дописва, че ме домързя.
Давам жокери - цар Кир си е чист българин, щото в ония жеги е кирясал, от малко къпане де, защото не си е плащал редовно парите на Топлофикация и ония са му спирали топлата вода.
Тутанкамон идва от туткав, докато се натутка и са го светнали.

и т.н.

п.с. Глишев, да ме похвалиш да ме пуснеш в наука.бг))))к с

неделя, 14 август 2011 г.

Времето на революциите - против толератността

Много се изписа за "бунтовете" в Лондон, но - както винаги съм споменавал - аз лично предпочитам да мине малко време преди да кажа нещо. Иначе често е гола емоция, което не върши работа.
Няма да навлизам в подробности и цитати, но държа дебело да подчертая, че тези лумпени не са и никога няма да бъдат "движеща сила на революцията", колкото и някои леви драскачи да го желаят.
Ако въобще има проблем, то това е проблемът на криворазбраната толерантност. Твърде глупав е моделът на толерантността и за щастие май случващото се ще обърне палачинката.
Хайде да не сравняваме лумпените с истинските бунтове - в Беларус или в арабския свят. Защото общото между двете неща - освен в главите на левите тикви - е, че няма нищо общо.
Едно е да ръкопляскаш на улицата в Беларус, защото ти е писнало от малоумния Лукашенко (например), друго е да крадеш техника от магазините. Не е същото да ти е писнало от Кадафи и клана му и да палиш колите на тези, които чрез данъците си те хранят. И няма как да е.
Толерантността в този и вид е вредна. И опасна. И създава прецеденти.
Хубавото е , че  хората, които издържат държавите си май вече не искат такава толератност и нещата ще започнат да се връщат към своята изконна нормалност.
Малко питанки за евентуалните опоненти, дето ще ми говорят за "човешки права". При това е спримери от България, че са по-лесни.
Ако аз направя дете на 12 годишно момиче ще ме съдят ли? Знам, че ще ме съдят и ще бъде правилно. И по-вероятно ще ме осъдят на доста годинки.
Когато 12 годишни индобългарки раждат като бесни, а на 15 вече имат по 2-3 деца ги дават в централните новини като ... интересно събитие. Гордите бащи на отрочетата, обаче, не ги съдят! Никога. А Наказателния кодекс в това отношение е твърде, ама твърде ясен. Не съм видял да пише, че има отделен член за индобългарите, вие видяхте ли?
Ако аз нападна и убия със сопи който и да е човек - ще ме съдят ли? Естествено. Онези индобългари, дето убиха професора в Захарна фабрика да са ги съдили? Не са.
Толератност ли, майната и на тази толератност.
Законите важат за всички, без разлика. Това е толератност.
Отказвам толератност към парадите на гейовете. Нямам нищо против тях, но е ненормално да правят паради, това да се излъчва по телевизията и т.н. Защото го гледат и малки деца. И няма как да го приема за нормално. Нека си имат клубове и да се обарват в тъмното, няма лошо. Стига да има строг контрол на входа и да не се допускат лица под 18 години. Но да развяваш розови прашки по улиците и да ми натрапваш своята "различност" - хайде стига.
За щастие май във Великобритания се усетиха. И взеха нещата в свои ръце. Хората, който плащат данъци имам предвид. На Камерън ще му се стъжни бая, ако не вземе сериозни мерки. И той ще ги вземе, надявам се. Надявам се, че покрай тях ще се "заразят" и останалите и нещата ще стигнат до нас.
Изобщо не съм фен на полицейщината или полицейската държава. И няма как да съм. Но да се спазват правилата и ако не се спазват да има наказания - страшен фен съм. Това е "обществения договор" - еднакви правила и спазането им, толерантността не е обществен договор.
Не случайно държавата с най-малко промени в конституцията е и най-полицейската демократична държава. За САЩ говоря. Защото са минали по пътя на толератността и са схванали, че и тя е в граници. Ясни. Освен, че го дават по филмите е така и на живо - ако извадиш оръжие срещу полицай по-вероятно ще ти отнесе главата - нулева толератност. Ако някой те нападне у дома ти - отнасяш му главата : пак нулева толератност.
Не ми казвайте за изключенията, тях ги има винаги и навсякъде. Но правилото е ясно - за определени неща - никаква толератност!
Твърде "дясно" ли ви звучи - нека! Консервативно? Нека!
Наистина очаквам с интерес развитието - светът ще стане доста по-приятно място за живеене без толерастията.

събота, 13 август 2011 г.

Разделените светове - 50 години берлинска стена


Преди 50 години добрият , мил, човеколюбив социализъм реши да се огради. Със стена. Да се пази от лошия, подъл и войнстващ капитализъм.
13 август е черна дата. Твърде черна. Защото направи така, че на държавите от т.нар. Съветски блок развитието не просто спря, а се върна назад. И плодовете ги берем още.
Не помня стената, защото първото ми отиване в Берлин беше след като падна.
Обаче виждам последствията. Всеки ден.
По улиците, по телевизията.
Стената, която проми съзнанието на хората и ги кара все още да бъдат повече поданици, отколкото граждани. Даже и у нас, където реална стена нямаше.
Все още лумпенизирани и маргинализирани хорица подсмърчат по добрия стар социализъм, където Партията мисли вместо теб, където партийният секретар решава какво е правилно и където най-елементарни продукти от първа необходимост просто липсваха.
Имам откъслечни спомени , че Тоблерон беше връх на сладоледа, че дънки Райфъл са най-желаното нещо и че управителят на магазин за месо беше цар и господар. Лада седмица беше непостижима мечта и се чакаше 15 години, а жилищната площ на нормално семейство беше ограничавана до 100-тина квадрата. Бананите бяха по Нова година, ЦУМ беше единствения МОЛ в София и се предлагаха 2 варианта на дрехи - сини и сиви.

Ходехме на море по 15 дни, но само ако мама уредеше нещо през профсъюзите, защото иначе не ставаше. Токът и парното бяха практически безплатни, но специално с тока имаше проблем - заради износа бяхме на режим 2:2 (това го помня ясно, заради един мач). Нямаше бездомни кучета, но имаше виетнамци, които ги готвеха (май де).
Съученичка с баща тираджия беше най-добре облеченото дете в класа.
Тоалетна хартия липсваше често, но в-к "Работническо дело" беше 2-3 стотинки))).
Сиренето беше два вида - краве и овче, като краве баба го използваше само за баница.
Имахме си цар - Тато, принцеса - Людмила и вечно пиян принц - Владко.
На Великден учители обикаляха около църквите и записваха кои ученици са ходили да се чукат с яйца. Не помня да е имало наказани, но сигурно е имало досиета. Точно тогава пускаха и някой готин американски филм, за да остане народецът по домовете.
В петък имаше съветска телевизия. И филм. Пак съветски. Най-често за войната.
Появата на видеото беше направо светъл лъч - една касета се гледаше по 40 пъти (поне) и размяната на касети беше правило.
Айзък Азимов се продаваше в компект я с Джагаров, я с "Овчарчето Калитко". И с опашка.
Опашките "за нещо" бяха ежедневие.
Администрацията по правило беше повече от работниците. В цитирания ЦУМ имаше 150 продавачки и 700 човека администрация (имам 7 години по-голям брат , който за малко работеше там).
За цветен телевизор имаше списъци и денонощни бдения с проверки през 2 часа.
Ученици, студенти и войници ходеха на бригади, където им плащаха по 2 лева за 20 дни. С общи тоалетни на двора и баня с топла вода 2 пъти седмично.
Магисрталите бяха до Пловдив и до Правец. До морето се пътуваше по 8-9-10 часа и се тръгваше в 4 сутринта.
Имаше жителство. И работа в Кремиковци или в градския транспорт, за да вземеш софийско. (Ако трябва да сме честни понякога ме е яд, че го махнаха - градът ми се напълни с всякаква паплач).
.........................................................................

Мисля си, че всеки може да допълни това, което ни донесе стената. Подозирам, че можем да направим текст по-голям от телефонния указател на Ню Йорк.
Стената падна.
Късно, но падна.
Последствията, обаче, си седят. Някои от тези последствия даже седят в Парламента - например Станишев. Защото светът зад стената беше феотдален, с цар, барони и васали и това беше наследтвено. 

50 години стена. И още поне 50, за да се махнат последствията.

още текстове в http://alexalexalex.blog.bg/

неделя, 7 август 2011 г.

Грешка за 2 трилона долара

Ндам - оказа се, че големите рейтингови агенции бъркат.
Не, че не го знаехме и преди това, но сега грешцицата изглежда леко глуповата - 2 трилиона.
Това изглежда ето така - 2 000 000 000 000. Долара!
За справка - БВП на България тази година ще е около 35 милиарда евро - или 35 000 000 000, че така се вижда по-добре.
Всъщност какво означава кредитен рейтинг?
Това е оценка на "независими" анализатори, които казват какви са преспективите пред дадена компания, най-често листвана на фондовите борси. Или на отделна държава.

Което вкарва лек смут в душите на такива като мен.
И "Стандарт енд Пуърс" и "Мудис" , и "Фич" (това са трите големи играчи) се издъниха толкова пъти вече, че приказката за лъжливото овчарче направо все едно за тях е писана.
И ако при нашите социолози важи в пълна сила правилото за плащенето и музиката (такива разминавания има в данните, че свят да ти се завие), то при тези (големите играчи) нещата направо изглеждат смешни.
Не казвам, че ситуацията е розова - нито в САЩ, нито в Гърция, например. Но пък не е и толкова черна.
Още от 1970 година доларът няма златно покритие. И е само една хартийка. Каквато са еврото, швейцарския франк, йената и която и да е друга валута.
Така че да си говорим за покритие на парите е смешно. Само аматьори като Митьо Кризата и прочее апокалиптици не се сещат за това. И умират от кеф да предричат край на света.
Отдавна си мисля какви трябва да са тези нещастни хорица, които се чустват добре, ако светът е зле и май намерих отговор - комплексари, които живеят зле. Не, защото светът е зле, а защото не могат да постигнат нищо. И искат всички да се чустват като тях.
Някои го правят като псуват по капитализЪма (чичето Кушел, например), други - като се опитват с псевдонаучни и популистки лафове.
Митьо, например, предрича задълбочаване на кризата поне от 2-3 години. И дава съвет да не се харчат пари, а да се правят буркани на село като лек срещу кризата. За такива като мен, които нямат село, очевидно Митьо очаква да затваряме буркани пред входа и да ги варим в казан на улицата.
Тази соцносталгия бълва отвсякъде. Като запушена отходна система в Слънчев бряг. И пълни главите на хорицата, които не са длъжни да знаят за какво става дума и се връзват.
Напоследък гледам, че модераторите особено толерират един копи-пейстър, дето пуска малоумщини за световен заговор, за военен преврат в САЩ и т.н. И както винаги толерират другарката Пискова, коята вижда световен заговор даже в такова гнусно и банално нещо като катастрофите по улиците. Ако беше малко по-грамотна щеше да погледне статистиката и да види, че тази година жертвите на пътя са по-малко от миналата, а тя беше по-добра от по-миналата, която беше по-добра от по-по-миналата. Не казвам, че не е ужасно това, което става по пътищата. Но чак заговор на властта предизборно ми идва малко отгоре. Защото е тъпо. 
Само още едно примерче с другарката Пискова - когато онзи кретен Маджунов уби дете тя не се включи с една реплика, а бодро се пъчеше в ТКЗС-то и правеше донос след донос за това кой как я бил нарекъл - нея или един-двама олигофрени.
Така де, ще попитате, ама къде е връзката между 2 трилиона, Кушела, Митьо, че и Пискова. 
Споко, няма пряка. Тези последните са смешни малки човечета, ползващи се от данни на такива като "Стандарт енд Пуърс" и цвилят от радост. А светът си върви около тях и не им обръща внимание.
Аз, за момента, им обърнах, защото твърде често се пъчат на Първа и могат да заблудят някой нещастен човечец.

ТТа, по този повод - носете си новите дрехи и отивайте някъде из природата. Викат, че от сряда времето ще се скапе. За разлика от рейтинговите агенции на синоптиците напоследък им имам доверие.

събота, 6 август 2011 г.

Икономика с кафето

Като заваля, че цяла неделя - опс, това беше Елин Пелин, а и още е лято, така че...
Дето се вика, моето първо море свърши, ама не може да бъдем зли и да искаме дъжд при положение, че има още хора по плажовете.
Това със "заваля" си е метафорка. Икономическа. В четвъртък борсите по света паднаха и отново изгря звездата на апокалиптици, социалисти, пишман-икономисти и задължителните копи-пейстъри , дето чакат света да свърши и да се възцари единий светлий социализъм.

Тъй като да се правят анализи за нещо, което е от ден-два е не само смешно, но и абсолютно непрофесионално (аз не съм като Митьо Кризата) не мога още да кажа дали този моментен спад чертае някакъв тренд или е функция на нещо далеч по-прозаично : ненаиграли се борсови спекуланти.
Защо към момента съм по-склонен да вярвам на това, а не на малоумните Митьови идеи.
Първо - ако имаше елементарна логика тази паника трябваше да се вихри докато американците в конгреса се разберат за печатането на пари, а не след това.
Второ - трябваше да се вихри, докато европейците се кумят около парите за ПИГС-икономиките, а не след като се видя светлина в тунела.
Тук ми хрумва и още едно нещо - ако някога сте ходили по Европа с кола ще трябва да ви е направило впечатление, че началото на август Европата спира да работи и хуква по почивки. Какви задръствания са ме хващали - не си е работа. Това, колкото и далечно да звучи, май си е част от играта - дребните играчи на борсата са извън играта, седят си само институционалните. И понеже дребният играч играе със свои пари и най-често не е склонен на бързи спекули , то институционалните (еле брокерчетата, дето не са в отпуска) се опитват да си поиграйкат с пазарите и да понатрупат някой лев за коледните бонуси.
Дали са се наиграли (дано някой голям шеф да им е издърпал ушите) ще се види следващата седмица, ама сега си излиза фигурата "глава и рамене", а не някакъв як негативен тренд (според мен).
От цялото нещо излезе и нещо добро де - цената на петрола малко падна и ако не се случи някаква голяма глупост ще си седи около 100 долара за барел, което си е направо кеф.
Щатите загубиха едно А от рейтинга си, ама това не е болка за умиране. Още повече, че същите "анализатори", дето сега са много предпазливи даваха смело ААА на Лимоните един ден преди фалита. Колкото им вярвах тогава, толкова им вярвам и сега де.
У нас - поради отпуските - скука. Станиша току се изцепи и зацапа гащите в кафяво, ама вече му свикнахме. Морето е претъпкано, ама така претъпкано (с много българи), че да се чудиш каква е тази криза, дето накара целокупния народ да яде и пие на поразия по морските кръчмички.
Отдавам го ,от една страна ,на проблемите по гръцко - още помня как ме оставиха два дена на Корфу заради стачка на фериботите, та псувах като хамалин, а, от друга, на малкото разпускане на кесиите на хората. 
Това с  морето си е показателно, да знаете. Дали е пир по време на чума или първи знак, че хората престанаха да вярват на идиотите, дето предричат края на света ще се види още около Нова година. Ако се разпазаруваме масово - ще е второто, ако пак се стистем - по-скоро първото, но ще гледаме.
Колкото и да им се иска на някои - очаквам вяли президентски и кметски избори с предизвестен край. ГЕРБ ще ги бие набързо и с много и това е. После Куневица, Трактора, Калфин и останалите ще поревът, поревът и ще ги забравим. Янето ще продължи да се плюнчи, на Трактора ще му внесат обвинителния акт и ако съдиите не се направят на интересни ще го закопчаят за по-дълго. Не, защото иска да паднат лихвите по кредитите, както твърди той, а заради бандитизъм.

Такива неща...